Suksess og fiasko

Skrevet den mars 11, 2014 de Ketils blogg

Det er vel egentlig ingen som ønsker seg nederlag. Vi ønsker oss suksess. Det er mulig å lære av fiaskoer, men det er da virkelig ikke noe som vi ønsker oss? Hva er egentlig forskjellen på veien til suksess og fiasko? Noen ganger er forskjellen tilfeldigheter. Det kan være flaks eller uflaks. Noen ganger handler det om forberedt deg godt nok eller om det er mangler i dine forberedelser. Ligger det nok kvalitet i de ulike fasene av prosessen? Har du tenkt på alt? Her er det både elementer som du har kontroll over og det er ting du ikke har kontroll over. Forberedelser har du kontroll over mens flaks og uflaks har du noe mindre kontroll over.

Du har kontroll over din egen innstilling. Forbereder du deg på seier eller forbereder du deg nederlag. Planlegger du for seiersfesten eller for skuffelsens bitterhet? Det er ganske lett å forberede et nederlag. Du kan fortelle deg selv om alt som kan gå galt. I tillegg så kan du fortelle deg selv om alle de områdene hvor du ikke strekker til. Eller hva om du forteller deg hvordan det gikk veldig galt en annen gang du prøvde?

Jeg har gleden av å være coachen til en av landets mest spennende artister og låtskrivere. Hun har gitt meg lov til å dele disse tankene med dere. Denne artisten har gitt seg selv et stort mål. Om litt over to år skal hennes band være Norges største. Det er forfriskende ambisiøst. Spesielt i en bransje hvor det å snakke høyt om sine ambisjoner er rimelig tabubelagt. Hun har selvfølgelig talentet til å backe det opp med, men det har faktisk de aller fleste som sikter høyt og mener det. Det hun gjør er å sette nøkkelen i tenningslåsen på raketten og gjør seg klar til ferden blant stjernene. Hun gjør også mye mer enn det. Masse grundig arbeid med låtskriving, bookingagenter, konserter, management, administrasjon og alt som kreves for å lykkes. Tenker du at hun er fryktløs og at du aldri kunne gjort noe sånn? Ja, hun er ofte fryktløs, men hun kjenner også på at frykten kan være en hindring. Når hun konstaterer at hun har kjent lenge nok på frykten så passerer hun den og går videre.

Winston Churchill så mange ting var både klokt, tankevekkende og morsomt. Dette er mest klokt og tankevekkende: “Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.”

Suksessen må gjenskapes. Bomskudd og nederlag er ikke (som regel) uopprettelig. Motet til å fortsette er det som skal gi deg din suksess. Dette motet må du dyrke. Hva er det som får ditt mot til vokse?

Google+