Er livet som gründer verdt det? 7 spørsmål du trenger svar på.

Skrevet den februar 25, 2019 de Ketils blogg, Tjenester

Foto: Christine Krieg

På lørdag offentliggjorde Bedriftsforbundet en undersøkelse som viser at eiere av små- og mellomstore bedrifter jobber mer, har mindre ferie og de tjener mindre enn gjennomsnittet. Det er da tatt utgangspunkt i de som har fulltidsstillinger i Norge.

Dette kommer kanskje ikke som noen stor overraskelse, men mange tenker nok at de som eier og driver egen bedrift tjener ganske godt. Noen gjør det, men da er det verdt å huske på at de jobber mye for det, og at det kan være ganske stor risiko knyttet til det.

Jeg startet min første virksomhet for tolv år siden. Siden den gang har jeg vært involvert i oppstarten av seks selskaper. For en læringskurve jeg har hatt i den perioden. Det aller viktigste jeg har lært er at jeg aldri kan slutte å lære. Det oppleves for meg som av de beste gavene i å drive sin egen virksomhet.

Siden jeg driver en konsulentvirksomhet som jobber iherdig med å styrke ledere og organisasjoner møter jeg mange bedriftsledere. Fra mange kloke mennesker har jeg fått lærdom og perspektiver på å drive egen virksomhet. Dette er også en av de aller beste gavene denne reisen har gitt meg.

Sentralt i ledelse av en bedrift er gode veivalg. Noen ganger er det enkelt, og andre ganger svært krevende. Veivalg kommer fra de gode spørsmålene. Det handler også om du skal starte eller avslutte en bedrift. Vær alltid klar til å ta en beslutning du egentlig ikke så for deg at du skulle ta.

Står du foran et veivalg eller en oppstart?

Her er 7 spørsmål jeg har lært det er viktig å stille seg selv:

Finnes det et marked for det jeg tenker å tilby?

Er jeg villig til å ofre all tilgjengelig tid de neste tre årene eller mer?

Hva kreves av kapital for å starte selskapet?

Det tar sannsynligvis minst to år til selskapet tjener penger. Hva skal jeg leve av i den perioden?

Har jeg gjort nødvendige avklaringer med nærmeste familie?

Hva trenger jeg å lære før jeg starter og hva må jeg lære underveis?

Om jeg skal ha partnere eller medeiere, har de samme mål og forventninger som meg?

Ønsker du flere tips og innspill? Følg meg på Facebook.

Google+