Kom deg ut av skapet!

Skrevet den oktober 2, 2015 de Ketils blogg

Den norske Kirke har vært gjenstridig når det kommer til å åpne for homofil vigsel.

Den norske Kirke har vært gjenstridig når det kommer til å åpne for homofil vigsel.

Det er en gledens dag. Stein Erik Hagen fant ut at tiden var inne for å vise mer av seg selv. Det skjer i kveld på Skavlan. Er det en big deal da? Homofili er jo akseptert i det norske samfunnet og har vært det lenge. Nja, det er vel en sannhet med rimelig store modifikasjoner. At pressen i dag tillater seg å harselere med at dette er noe som har vært kjent lenge understreker at det ikke bare bare å si offentlig at du er homofil. Spesielt ikke om du er en mann i Hagens alder og posisjon. Slike hentydninger er derfor både unødvendige og ufine. Gratulerer med dagen, Stein Erik Hagen! Nyt følelsen av ny frihet.

Den norske Kirke har i mange tiår strittet mot en naturlig utvikling når det gjelder homofilt samliv. Først ved å ikke akseptere homofile i vigslede stillinger og så ved å nekte homofile par adgang til vielse i Kirka. Kirkelige ledere har brukt samme argument som de tidligere har brukt til å brenne hekser, fysisk avstraffelse av barn og nekte kvinner adgang til presteyrket: «Det står i Bibelen!» Man skulle kanskje tro at i 2015 at denne måten å lese religiøse skrifter på var mulig, men joda. Noen gjør faktisk det. Heldigvis så visste valget blant medlemmene at de hadde fått nok av denne diskrimineringen.

Etter en solid valgseier av «kirkepartiet» Åpen Folkekirke ligger det nå an til at Kirkemøtet i 2016 kommer til å vedta en liturgi som gir homofile og lesbiske mulighet til å gifte seg i Kirka. De konservative kommer selvfølgelig til å stritte mot med nebb og klør. Det gjør de om ikke annet av gammel vane.

Stein Erik Hagen har ikke sagt direkte at Kirka sin endring av kurs har spilt inn i hans avgjørelse om å gå ut offentlig med sin legning, men jeg har en anelse av at han er en mann som er opptatt av respekt og tradisjon. Da kan det være utfordrende å snakke en tradisjonsinstitusjon rett i mot.

Dette temaet handler om så mye mer enn Stein Erik Hagen, Kirka og homofile. Grunnleggende sett handler om vi skal leve som genuint og ekte som de menneskene vi er. Vi er ikke skapt for å leve i skap. Skap er mørke, trange og de begrenser våre muligheter til å utvikle oss i samspill med andre mennesker. Lar du andres eller dine egne etablerte sannheter begrense deg?

Slutt og skap deg, kom deg ut og lek!

Ketil Hvindenbråten

initiativtager, Rett til vielse for homofile

Google+