7 ledertips for lederspirer

Skrevet den oktober 1, 2014 de Ketils blogg

Er du ung og ambisiøs og klar for din første lederoppgave? De siste par årene har jeg jobbet med unge mennesker og lederskap på flere arenaer. Her har jeg samlet noen av de aller viktigste tingene som jeg erfart at det er smart å fokusere på som ung leder. Når sant skal sies så er de fleste tipsene gyldige for ledere i alle aldre.

 

1. Vær tydelig på hvor du er på vei.

Når du er bevisst og tydelig på dine målsetninger og ambisjoner overfor omverdenen så oppfattes du som tydelig. I tillegg etterlater du ingen tvil om at du er ambisiøs og klar for utfordringer. Om du kjenner at du blir litt «to much» så er du mest sannsynlig på rett vei.

 

2. Ikke vær redd for å drite deg ut.

Ta risiko og kast deg frempå. Jeg kjenner ingen som har oppnådd store ting uten å gjøre feil. Du forblir en av den store mengden om du ikke våger å ta sjanser. Om du gjør en feil så ikke overdimensjoner det eller minn deg selv på det over lang tid. Det tjener ingen. Du trenger bare å vite hva du skal gjøre annerledes neste gang.

 

3. Feire dine seiere.

Ja, men det gjør jeg da? Kanskje du gjør det. Sjekk en gang til. Feirer du dine egne seiere eller bare de du gjør sammen med andre? Ved å feire tydeliggjør du for deg selv og andre at du har evne til måloppnåelse. Det gir deg mulighet minne deg på det når det kommer en motbakke.

 

4. Tenk langsiktig om ditt nettverk.

Finn din måte å nettverke på. Alle mennesker er ikke utadvendte visittkortmaskingevær som elsker sosiale mingletilstelninger. Når du knytter kontakter så fokuser på de menneskene som du har tillit til og som du har troen på for fremtiden. Toppledere som er tretti år eldre enn deg er snart pensjonister.

 

5. Vær romslig.

Skryt av andre som du synes gjør noe bra. Gjør det gjerne om konkurrentene dine også. Om du er negativ om kollegene dine så kan det lett forstås som at du prøver å posisjonere deg selv. Du skal huskes som en som gjør både deg selv og andre bedre.

 

6. Hold nysgjerrigheten våken.

Vær nysgjerrig på organisasjonen du jobber i, kollegene dine, sjefen din og deg selv. Si ja takk til alt som du mener at kan utvikle deg selv faglig og som menneske. Du slutter aldri å utvikle deg, men du kan hindre utviklingen. Det er når du finner ut at du har lært nok.

 

7. Vær deg selv.

Det aller viktigste. Du skal lede som deg selv. Gode forbilder og ledelsesteknikker kan være fint, men du skal primært lede fra dine egne helt genuine egenskaper. Det gjør deg til en bedre leder og gjør det enklere for deg å bli en enda bedre.

 

Er du ung og vil ha mer kunnskap om lederskap? 20.-21. mars kommer vi til Trondheim for å trene ledertalenter.

 

 

 

Google+